Valikko Sulje

Korkomarkkinakommentti 22.8.2022 – EKP aloitti koronnostot heinäkuussa – jatkoa seuraa mutta kuinka paljon?

Syyskuun EKP:n kokouksessa markkina uskoo keskuspankin nostavan korkoa jälleen 0,5 %-yksikköä ja edelleen seuraavissa kokouksissa vuoden loppuun mennessä ainakin 0,5 % lisää eli yhteensä 1 % vuoden loppuun saakka. Myös ensi vuodelle hinnoitellaan 0,5 % lisänostoja. Rahapolitiikan kiristyksen taustalla on edelleen inflaatio, joka kiihtyi heinäkuussa 8,9 prosenttiin ja jonka on määrä edelleen kohota noin 10 % tasolle syksyn kuluessa. Markkinat hinnoittelevat 12kk euriborin kohoavan 1.7 %:iin tämän vuoden loppuun mennessä ja jatkavan aina 2 % tasoon.

Markkinat tasapainoilevat tällä hetkellä taantumapelon ja inflaation välillä

Mikäli euroalue vajoaa taantumaan ostovoiman ja globaalin talouden heiketessä, tämä tulee helpottamaan inflaatiopainetta ja sitä myöden mahdollista koronnostotahtia. Jotta asia ei olisi niin yksinkertainen, keskuspankin kannalta harmaita hiuksia aiheuttaa edelleen kohoavat energian hinnat, mitkä lisäävät inflaatiopainetta. Energian hintojen on määrä pysyä koholla ensi talvi, mutta jos katsoo esimerkiksi Saksan sähkön futuurihintoja, niin paine jatkuu myös tämän jälkeen pari seuraavaa vuotta. Kuinka paljon keskuspankki sitten pystyy vaikuttamaan inflaatioon, joka tulee energian hinnoista? Ei paljoakaan, keskuspankin rahapolitiikka vaikuttaa talouden kysyntään – ei tarjontaan. Näin ollen markkinoilla on suuri epävarmuus missä korot ovat tulevina vuosina – varmaa on, että nyt eletään poikkeuksellisen epävarmoja aikoja.

Onko EKP:n pakko pidättäytyä koronnostoista koska esimerkiksi Italia ei kestäisi korkeampia korkoja?

Ei, keskuspankin ensisijainen tavoite on hintavakaus ja toissijainen tavoite rahoitusmarkkinoiden vakaus. Näin ollen EKP tuleekin suitsimaan inflaatiota kaikin keinoin. Mikäli Italian korkoerot kasvavat, tätä varten EKP:llä ovat käytössään eri työkalut jolla mahdollista Italian valtionlainojen korkojennousua voidaan kontrolloida.

Kuvaajien lähteet: Macrobond Financial, Eurostat, Refinitiv, Danske Bank

Samuli Koivisto, kirjoittaja työskentelee Danske Bankin markets toiminnossa korkojohdannaisten parissa

Haluatko saada artikkeleitamme ja tietoa uusista julkaisuista sähköpostiisi? Liity postituslistallemme.

Top